Louise's Feminist Musings

Notes on feminist news & issues

Populair en stereotype – mannen met V-hals

In Nederland is de discussie over man- en vrouwbeeld weer eens actueel in de bladen.

Helaas begint het dan weer met simplistische oneliners, waar vervolgens iedereen weer een mening over heeft. En helaas vaak op zo een manier dat waar het werkelijk om gaat ondergesneeuwd en op de achtergrond blijft.

Lees hier het artikel van Paulien Derwort in NRC.
Uiteraard van groot gewicht, mannen met een V-hals….
hier wat citaten om in de stemming te komen:

“Vrouwen willen echte man, geen knaap met V-hals”

“Eerst de metroman, nu de hipster. Het agressieve feminisme heeft ervoor gezorgd dat veel mannen halve vrouwen zijn geworden. Mannen moet zich weer vermannen, vindt Paulien Derwort.”

“Emancipatie is een prachtig begrip, maar we overdrijven soms schromelijk. En dat is het nieuwe taboe. Je mag niet zeggen dat je het wel mooi vindt met de feminisering van de samenleving. Er zijn altijd vrouwen als Jet Bussemaker die maar blijven roepen dat vrouwen door glazen plafonds heen moeten breken en topfuncties moeten bekleden, dat werk en zorg gelijk verdeeld moeten worden over man en vrouw. Kortom, dat mannen en vrouwen gelijk zijn.”

“Sinds alle lansen zijn gebroken voor vrouwen, van onderwijs- tot kiesrecht, zijn vrouwen volwaardige deelnemers van de maatschappij geworden. Ze zijn hoog opgeleid, geëmancipeerd en onafhankelijk. Ondertussen zijn de mannen mee geëmancipeerd. In theorie is dat misschien gezellig of rechtvaardig, in de praktijk is dit een ramp. Mannen en vrouwen zijn namelijk verschillend en voorzien zo in elkaars behoefte door het anders-zijn.”

“Jongens die aan bikramyoga doen, die met kinderwagens door het park skeeleren, en die de rekening in een restaurant delen. Waar zijn de echte gentlemen in godsnaam gebleven?”

Het spijt me zeer, maar als ik het verhaal van Paulien Derwort zo lees, bekruipt mij het gevoel dat…ze wat simpel is…?
Met name als ik dit lees: “Vrouwen willen dat mannen meedelen in de zorg voor kinderen en het huishouden, maar willen tegelijkertijd opkijken naar haar man op het gebied van status of intelligentie.”
Ze wil graag een man met status en intelligentie, heeft ze daar blijkbaar zelf te weinig van?

“Een echte vrouw kent zichzelf goed, kent haar sterktes en zwaktes en durft zich over te geven aan haar vrouwelijkheid. Act like a lady, then he will act like a man. Laat de man zich weer ontpoppen als leeuw, als jager, als minnaar en als gentleman. Mannen van Nederland: man up! Het zwakke geslacht heeft een sterke nodig.”

En zo gaat het artikel verder door te vertellen wat vrouwen willen. Mevrouw Derwort gaat er vanuit dat omdat ze vrouw is, ze kan bepalen wat alle vrouwen willen.
Bij deze dan de ontuchtering: ze heeft geen flauw idee van wat andere vrouwen willen. We lezen in dit artikel vooral wat mevrouw Derwort zelf graag wil, namelijk opkijken tegen haar man.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on October 8, 2013 by in Dutch items, Representation of Women in Media (all sorts of) and tagged .
%d bloggers like this: